, Mokra diera video z koncovych priestorov

Mokra diera video z koncovych priestorov

Autor : Jano


Po rozhovore so starsim, skusenejsim  speleopotapacom som sa rozhodol popisat, zverejnit video zaznam z koncovych priestorov, aby bolo aspon trochu jasne ake su mozne prespektivne pokracovania v tejto jaskyni. Chystal som sa zverejnit dve videa, ale s pretrvajucimi problemami zverejnenia druheho videa na YouTube ( dobry podnet, aby som si konecne nasiel vhodny strihaci program videi ;-), som sa rozhodol zverejnit video podstatnejsie aj s popisom danych priestorov.

Prva cast videa ukazuje cestu k zakonceniu hlavnej hrubsej linky, ktora je zakoncena v hlbke -12m a nasledne sa vyberiem na hreben horniny do -10m, kde sa rozhliadnem v priestore a zistujem ci jaskyna ma perspektivne pokracovanie dalej. Padol dotaz aka je tam vyska prechodu, moj odhad cca 50cm, co je dostatocne na prechod dalej, ked mam este jednu 14cm flasku pod sebou. Treba si vybrat len spravny prechod a nasledne si to zapamatat, aby pri ceste na spat nevznikol problem. Moje dlhodobe podozrenie, zistenie ako vidi, funguje clovek pod vodou a zaroven pracuje jeho videotechnika je, ze potapac sa rozhliadne v danom priestore a zda sa mu kolko vela casu tu stravil pozeranim na priestor ( dolezita pre potapaca je spotreba dychacieho media, ktora je zavisla od hlbky a casu pod vodou ), nasledne si prehra video zaznam z daneho priestoru a zisti, ze aky kratky cas, pohlad zaznamenala kamera. Vzdy je dilema so suchymi jaskyniarmi co treba uprednostit v potapacskom prieskume jaskyne, lebo vsetko ( prieskum priestorov, pokracovat v exploracii, zamerat dlzku, smer, geologiu, tektonicke zlomy a pod. ) naraz sa neda robit. Pre spelopotapaca je najdolezita bezpecnoct ponoru a nasledne premyslene, cielene robit prieskum, lebo je limitovany pod vodou dychacou zmesou a viditelnostou, co v suchych jaskyniach nie je az taky problem, ak v suchych castiach nenatrafime na priestory s malym obsahom kyslika, alebo vlastnym dychanim si obsah kyslika znizime.

Druha cast videa ukazuje navrat k skalnej odbocke hrubsej linky, kde je naviazana tenka lika v dalsom smere ( v zazname je vidiet ako linku chytim a potiahnem s nou ), ktora smeruje do skalneho zavalu z okruhliakov. Tato linka je pevna, cize je niekde pevne zakoncena a urcite ju speleopotapaci bezdovodne tam nenatiahli, len vsetko treba preverit a nasledne urobit svoj nazor, pohlad na danu zalezitost. Nasledne video ukaze cestu do najhlbsieho miesta v jaskyni -31m, kde zacne strme stupanie do cca -25m a v dialke vidiet zakonceny navijak ( biely bod v strede ), ktory som tahal od zaciatku jaskyne v -15m, lebo v tomto mieste bola linka roztrhnuta. V dalsom prieskume dane zalezitosti preverime a urcite sa s vysledkami, zisteniami verejne podelime na tomto blogu.

Jano

, Mokra diera video z koncovych priestorov

Email: Jano Blaho