, OZ Karpaty a KST pozývajú na  34. ročník – EXPEDÍCIE 2020

OZ Karpaty a KST pozývajú na 34. ročník – EXPEDÍCIE 2020

OZ Karpaty a Klub slovenských turistov pozývajú na 34. ročník medzinárodného stretnutia expedičných turistov a netradičných cestovateľov EXPEDÍCIE 2020, na ktorom bude desať prednášateľov na širokom plátne prezentovať vydarené podujatia z nenarušených alebo málo narušených oblastí, ktorým sa spravidla vyhýbajú masmédiá a cestovný ruch.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 25. apríla 2020 na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave od 10:00 do 19:00.

Program s mesačným predstihom uverejníme na www.expedicie.estranky.sk, kde sa nachádzajú základné informácie aj o predchádzajúcich 33 ročníkoch.

Svetozár Krno, predseda Komisie pre expedičnú turistiku pri sekcii PT Klubu slovenských turistov, karpaty84@gmail.com

www.expedicie.estranky Podrobnejšie inštrukcie Klub slovenských turistov Občianske združenie KARPATY

pozývajú na 34. ročník medzinárodného stretnutia expedičných turistov a netradičných cestovateľov

EXPEDÍCIE 2020

Vážení priatelia,

Zima sa pomaly končí a priaznivci tajomných diaľav a krásnej prírody už premýšľajú o lete. Jedni majú smelé plány, iba doťahujú detaily a upresňujú zostavu. Druhí, zaťažení prácou alebo školou, si nenašli čas, aby popremýšľali, rozhodli sa a pustili sa do príprav ľahšej výpravy alebo náročnejšej expedície. Tretích tiež lákajú neznáme a málo známe miesta, ale majú obavy pred prvými krokmi. Potrebujú prvého hýbateľa a spoľahlivý kolektív, aby si rázne povedali, že teraz začnem. Štvrtí sa venujú odlišným záľubám, ale ako viacrozmerné bytosti zaujímajú sa aj o to, čo robia iní nadšenci – expediční turisti, horolezci, jaskyniari, cykloturisti, vodáci a ďalší netradiční cestovatelia.

Desiatka ľudí na širokom plátne bude prezentovať vydarené podujatia z nenarušených alebo málo narušených oblastí, ktorým sa spravidla vyhýbajú masmédiá a cestovný ruch.

Medzi prvými predbežnými ponukami prišli: Dračie hory (Jihoafrická republika – Lesotho), Fanské hory (Tadžkistan), Tisíc kilometrov po severnej českej hranici (Čierne pri Čadci – Aš), Pacific Crest Trail (Štyri tisíc kilometrov od Mexika cez USA po Kanadu) a bulharské hory. Čakáme na ďalšie tipy a  po 20. marci urobíme výber. Vzhľadom na osobitosť festivalu podujatia uskutočnené pomocou komerčných organizácií, prezentujeme iba výnimočne (!!!), napr. keď ide o oblasť, kam sa nedá inak vstúpiť. Jednoznačnú prednosť majú samostatne pripravené a samostatne zrealizované výpravy, aj keď smerovali do tzv. menej atraktívnych miest sveta. Nezabudnite ani na málo známe miesta na Slovensku a v Čechách.

Podujatie nemá komerčný charakter. Vstup je voľný. Pozývame expedičných turistov, horolezcov, vodákov, cykloturistov, jaskyniarov a všetkých netradičných cestovateľov na 33. stretnutie, na najstaršie podujatie svojho druhu v Slovensku i v Čechách, ktorého cieľom je výmena informácií, skúseností uskutočnených turistických expedícií, prezentácia nav*****vených oblastí, inšpirácie k novým plánom a tvorba nových cestovateľských partií.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 25. apríla 2020 na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave od 10:00 do 19:00.

Ak aj Vy máte záujem podeliť sa s účastníkmi o vlastné skúsenosti, obratom pošlite prihlášku alebo sa kontaktujte na uvedenej adrese. Súčasťou podujatia bude aj burza cestovateľskej literatúry a máp. Viac informácii (najmä o programe) budeme zverejňovať na www.expedicie.estranky.sk

V nedeľu 26. apríla plánujeme túru po záhoráckych pieskoch (bližšie info v sobotu počas premietania)

Privítame, ak pozvánku pre divákov a prihlášku prednášateľa rozpošlete ďalej.

S pozdravom

Svetozár Krno, predseda Komisie pre expedičnú turistiku pri sekcii PT Klubu slovenských turistov a predseda OZ Karpaty, karpaty84@gmail.com, Ladislav Harmatha a predseda turistického oddielu FEI STU v Bratislave.

Záujemci o prednášanie alebo inú aktivitu pošlite ponuku na adresu Svetozár Krno karpaty84@gmail.com. Rozsah ponúknutých prednášok plánujte iba na 25 minút (myslite na ďalších prednášajúci), čo zodpovedá asi 75 záberom CD alebo diapozitívov kinofilmu. Obzvlášť zaujímavé témy dostanú širší priestor, vrátane diskusie.

2 thoughts on “OZ Karpaty a KST pozývajú na 34. ročník – EXPEDÍCIE 2020

Comments are closed.