, Expedícia Teplá dolina

Expedícia Teplá dolina

(Oblastná speleologická skupina Ružomberok)

Ak ste niekedy turistikovali na chatu Limba a ďalej na Rakytov vo Veľkej Fatre, tak ste isto prechádzali cez Národnú prírodnú rezerváciu Prielom Teplého potoka. Teplý potok v Teplej doline tu prerezal 100 metrov hlboký krasový kaňon.

Ak sa na to pozeráme s hydrologického hľadiska, tak to čo je Jaskyňa Vyvieranie v Demänovskej doline pre horný Liptov je zas Teplá dolina pre dolný Liptov.

Nachádza sa tu vyvieračka zachytená pre vodovod celého mesta Ružomberok pre 40 000 ľudí. Celá rieka je zachytená z neznámeho podzemia do potrubia. Asi si viete v duchu predstaviť, aké podzemie tu vo vápencoch môže prechádzať.

Málokto vie, ze aj tam tu sú známe menšie zaujímave krasové jaskyne. Tu najzaujímavejšiu však našiel Ragnar vo forme nenápadného malého otvoru a za balvanom pokračuje voľne ďalej. Pre začiatok sme zistili, že jaskyňa je vlastne umelo založená kameňmi. Možno tu čmuchal Stano Šrol, ktorý sa takto rád podpisoval a začalo to byť o to zaujímavejšie 🙂

Ten balvan cez chodbu a voľne pokračujúci priestor nám nedal spať. Česchomoráváci nakoniec neplánovane nedorazili a tak sme postupovali samostatne. No aj tak sme sa ho rozhodli bezodkladne prekonať a expedične po večeroch preskúmať pokračovanie.

A oplatilo sa … (pár foto momentiek)

OS Ružomberok > sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/speleork/

WEB: www.speleork.sk