, Suchý jaskyniarsky tréning pod mokrou hladinou na Guláške ?

Suchý jaskyniarsky tréning pod mokrou hladinou na Guláške ?

Autor : Jano


I keď situácia ohľadne pandémie nedovoľuje nám robiť prieskum a činnosť v zatopených jaskyniach, predsa si nájdeme čas na tréning niektorých činnosti potrebných pri prieskume v zatopených jaskyniach. Nemáme vhodnú zatopenú jaskyňu v okolí BA ( Bratislava ) na daný tréning, i keď o jednej vieme ale zdroj pitnej vody nepusti. ☹ Preto využívame otvorenú vodu ( umelo vytvorené, prírodne jazera ) a teraz sme boli na Guláške ( Senecké hlboké jazero ), kde je maximálna hĺbka cca 14m, ktoré nám bohato stačia na daný nácvik.

Počasie bolo ideálne až by sa dalo napísať, že na túto dobu veľmi teple, čo voda bola o niečo mrazivejšia, keď mala 3-4C° a na tejto teplote sa zhodli dva nezávisle počítače na mojej ruke. Viditeľnosť bola tiež vynikajúca, ktorú zvýrazňovalo aj krásne, jasné okrúhle slnko. Náš cieľ bol, že partner si vyskúša vreckovanie štrku do 25L nylónového vreca pod vodou, ktoré zúročíme v jednej jaskyni na objasnenie ďalšieho možného prieniku do jej útrob. Vrece bolo naplnené do ¾ a malo to poriadnu váhu na presun a manipuláciu, ta fyzika pod vodou je nejaká čudná. ? Ja som tento ponor bral ako dozerajúci a oddychový, lebo túto činnosť dobre poznám z Riečnej jaskyne, ktorú sme robili v odtokovom smere a hlavne v reálnych podmienkach ( -10m pod hladinou, výška stropu cca 50cm, šírka cca 150cm a krásna tma, ktorú občas prerušilo potápačské svetlo ). Ako ja vždy píšem, že Murphy nikdy nespí a číha na svoju príležitosť, tak aj teraz nezaspal a ja som zabudol doma kameru na nabíjačke, kde som chcel dosiahnuť, aby jej výdrž v studenej vode bola čo najdlhšia, čo sa aj potvrdilo, ale nie vo vode. ?

Gabo ( partner, BUDDY ) bol lepšie vyzbrojený a ja som ho ešte doplnil potrebným náradím, ako on tomu hovorí „ čabrakami “, ja tomu hovorím „ ******tka “  cs.wiktionary.org/wiki/kurv%C3%ADtko, a viem o čom píšem, lebo ich tiež niekedy mám na sebe priveľa. ☹ Na rozdiel odo mňa sa jemu Murphy dnes vyhol a kameru nezabudol doma, ako niekto ale zas ju mal na selfie tyči pripevnenú aj s malým svetlom, aby vyskúšal možný záznam v úzkom štrkovom prostredí. Tých čabrakov mal dosť a aj nových komponentov čo chcel vo vode odskúšať, hlavne podvodný skúter, ktorý mi dobrácky ponúkol na vyskúšanie, ale rázne som mu dal najavo, že som si reálne odskúšal skútrovanie v studenej vode a ruky si odmrznúť viem predstaviť aj ináč. ? Náš cieľ sa vydaril a boli sme obidvaja nadmieru spokojní a hlavne naše prsty na rukách patrične skrehnuté, čo to u mňa spôsobilo dobre viem ( čiže minimálne 4 dni pred takýmto ponorom nemôžem vykonávať túto činnosť ) a Gabo asi tiež už vie čo je to skútrovať v takejto teplote, ale už hľadá ďalší čabrak na ruky . ?

Z môjho pohľadu mám poslednom období málo takýchto oddychových, relaxačných ponorov a tento som si patrične užil a vychutnal, i keď mám z otvorenej vody taký zvláštny pocit, veľa vody, veľa svetla, veľké priestranstvo, žiadny strop, naplno si užiť beztiažový stav, splynúť s tou masou vody a stať sa jej súčasťou, sú to neopísateľne zážitky, ktoré sa oplatí naozaj zažiť a hlavne prežiť. ?

 

Krátke video je súčasťou tohto reportu, kde vidno našu aktivitu.

Jano

, Suchý jaskyniarsky tréning pod mokrou hladinou na Guláške ?

Email: Jano Blaho