, Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…

Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…

Tento článok píšem ako poznámky skôr pre seba, aby som nezabudol za 2 roky ako som čo robil poprípade pre niekoho kto fotí a nechce sa mu fotky ručne nahrávať na sociálne siete a blog manuálne.

Aby ste to nemuseli čítať celé skúsim opísať problém v skratke + hneď na začiatok, nie je to článok o jaskyniach.

Short story teda v skratke

Po ukončení Speleofotografie som chcel tieto fotky zo stránky dostať medzi ľudí. Album so 400 fotkami je síce fajn ale je to málo praktické a FB rýchlo zabúda…rýchlejšie ako Roman Tyčka, preto som sa rozhodol publikovať jednu náhodnú fotku na dennej báze, najskôr na FB a následne aj na Instagram. Pri Instagrame nastal problém, ktorý som sa snažil vyriešiť…

Moja znalosť API, programovania a pod. je strašne obmedzená a za hotový produkt som nechcel platiť, preto som hľadal riešenie vhodné pre moje schopnosti a znalosti, určite sa to dá aj inak a lepšie … rád si prečítam ako, tak kľudne hoďte komentár.

WordPress ponúka pomerne ľahké publikovanie článkov na FB stránku ale Instagram možnosť som nenašiel „free“, preto po dlhom hľadaní som objavil automatizačný portál zapier, kde som dokázal spraviť pravidlo: ak pribudne nový článok na web stránku tak publikuj najnovší článok na Instagrame. Konečne som teda dokázal poskladať riešenie vhodné pre moje schopnosti.

  1. vytvoriť článok cez email
  2. zapier automatizácia > RSS to Instagram + FB
  3. prepojenie FB a Instagramu

Long story

1. Vytvorenie článku cez auto generovaný email

Na začiatok je potrebné mať aktívne vo WP rozšírenie „emial to post“ ja používam na weboch sss funkcionalitu, ktorú ponúka Jetpack. Potom už len stačí poslať email na „špeci“ adresu a článok je na svete. napr. takýto

Pre tento účel som si vytvoril skript za pomoci ChatGPT a svojich znalostí v pythone. Tento kód sa zameriava na načítanie a spracovanie riadkov z CSV súboru a odosielanie emailov s prílohou. Kód začína načítaním riadkov, ktoré boli už nahrané v predchádzajúcich behoch programu a ukladaním ich do množiny „uploaded“. Následne sa načíta súbor CSV a vytvorí sa zoznam riadkov, ktoré ešte neboli nahrané a obsahujú URL link. Ak takýto riadok existuje, zistí sa náhodne vybraný riadok a získajú sa údaje z konkrétnych stĺpcov. Obrázok sa stiahne zo zadaného URL, zmenší sa a optimalizuje sa formát JPEG. Následne sa vytvorí email s textom a priloží sa k nemu obrázok ako príloha. Nakoniec sa email odošle a riadok sa zapíše do súboru uploaded.txt. Ak už neboli nájdené žiadne riadky s URL linkom, vypíše sa správa o tom, že všetky takéto riadky už boli nahrané. Poprípade sa dá doplniť iná forma upozornenia napríklad poslaním info emailu na súkromnú email adresu.

vstup: csv súbor ktorý vygeneroval formulár, cez ktorý sa prihlasuje do súťaže. Obsahuje url link na fotku, meno, názov fotky, instagram a veľa nepotrebných buniek preto z neho používam iba pár hodnôt . Pre tých čo nemajú vstup generovaný ako ja tak CSV je v podstate excel tabuľka kde v stĺpcoch sú zadané informácie o fotke, napr. 1- ID, 2-autor, 3-url, 4-nazov fotky, 5 …

Dôležité: prvý stĺpec je unikátny identifikátor podľa ktorého sa vylučuje duplicita. Stačí tam mať číslo riadku do 1,2,3…. XY.

, Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…

Pre beh skriptu je potrebne mat súbory v jednom adresári a pomenovane. uploaded.txt, caption.csv + skript.py, python a knižnice Pillow a pod..

za XXX je potrebné zadať vlastné hodnoty + heslo , v kóde za mriežkou # je komentár, ktorá časť kódu čo vykonáva.

2. Zapier automatizácia

Zapier je nástroj, ktorý umožňuje automatizovať online aktivity, od integrácie rôznych aplikácií až po vytváranie zložitejších tokov práce. Jednou z jeho mnohých funkcií je aj trigerovanie na základe nového článku na WP a automatické publikovanie článkov na Instagram, Facebook a iné soc. siete. Možnosti môžete preskúmať tu..

Pre využitie tejto funkcie jednoducho nainštalujte zapier plugin do svojho wordpressu a na stánke zapier zapnite triger pre WP a pridajte akciu na publikovanie na Instagram alebo iné. Zapier potom automaticky preberie nový článok z vašej RSS linky a publikuje ho na váš Instagram účet. Táto funkcia je veľmi užitočná pre blogerov, ktorí chcú zdieľať svoje články na rôznych sociálnych médiách bez toho, aby museli manuálne publikovať každý článok na každom kanáli.

Dôležité: je potrebné mať Instagram business

, Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…
Zapier
, Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…
Instagram auto post

Na tomto videu si napríklad môžete pozrieť vytvorenie automatizovaného článku ak na YouTube kanály pribudne video.

3. prepojenie FB

Instagram priamo v aplikácii ponúka možnosť zdieľať príspevky na Facebook, stačí zapnúť zdieľanie

kompletný návod : help.instagram.com/169948159813228?cms_id=169948159813228

ďalší spôsob je zapnúť zdieľanie cez plugin priamo vo WP alebo cez Zapier…pre FB je možností veľa.

, Speleofotografia pod kapotou alebo ako to funguje…
Meta = FB + Instagram business prostredie, tu je možné manuálne vkladať príspevky na dva účty.