, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

Jaskyniari patria medzi najzvedavejších ľudí našej planéty. Medzi ich charakteristické črty patrí aj to, že životné situácie nepovažujú za problémy, ale berú ich ako výzvy. Možno je to spôsobené práve prostredím, v ktorom pôsobia. Veď jaskyne sú samá záhada, ukrytá v tme pred našimi očami. Tajomstvá kam len pozriete.

Ako ich odhaliť a ako ich ukázať svetu? Fotografia je jedným z esenciálnych spôsobov, ako podchytiť každý z atribútov tajomného tmavého podzemného sveta. Vniesť doň svetlo básnicky či osvetliť ho v technickom zmysle slova, ani to a ani ono vôbec nie je jednoduché. Svet jaskýň je nielen temný, ale i celkom komplikovaný, náročný na pohyb i pobyt, vyžadujúci si zladený tím skúsených jaskyniarov.

Fotografi tohtoročnej súťaže to svojimi dielami dokonalo demonštrujú. Priesečníkom rôznorodých námetov je nielen mimoriadne silné puto autorov k jaskynnému prostrediu, ale i k priateľom, ktorí ich cestou v podzemí sprevádzajú. Fotografie tak predstavujú pomyselnú plavbu riekou Acheron, z ktorej však, práve vďaka nim, jest vždy návratu.

Roku 2022 prebehol 21. ročník fotografickej súťaže s témou jaskýň – Speleofotografia 2022. Organizovalo ho Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky – Správa slovenských jaskýň, Slovenská speleologická spoločnosť a mesto Liptovský Mikuláš. Svoje diela predstavilo 46 fotografov zo 16 krajín sveta. Dokopy odprezentovali 264 fotografií, opäť v dvoch kategóriách – Krása jaskýň a Speleomoment.

Fotografie prihlásené do súťaže prostredníctvom on-line formulára vyhodnocovala odborná porota v zložení Pavol Kočiš (Slovensko), Rémi Flament (Francúzsko), Iñigo Gómez de Segura (Španielsko), Katsuji Yoshida (Japonsko) a Pavol Staník (Slovensko). Organizačnému výboru predsedala riaditeľka Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva Karolína Balášková, členmi boli Michal Danko, Dagmar Lepišová, Mária Ošková a Lukáš Vlček (Slovenská speleologická spoločnosť, SMOPaJ). Zo stovky najúspešnejších fotografií sa v zostavil a vytlačil katalóg Speleofotografia 2022, ktorého vznik podporil Žilinský samosprávny kraj.

Na slávnostnej vernisáži v reprezentačných priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa 18. 11. 2022 vyhlásili tieto výsledky:

Krása jaskýň – Beauty of Caves

3. miesto – The 3rd Prize

Cosmin Nistor & Cristian Țecu (Rumunsko) – Castelbouc

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

2. miesto – The 2nd Prize

Cosmin Berghean (Rumunsko) – Africa

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

1. miesto – The 1st Prize

Alexandre Lopez (Francúzsko) – Jellyfish

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

Speleomoment

3. miesto – The 3rd Prize

Marek Csukás (Česká republika) – Exploring a River

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

2. miesto – The 2nd Prize

Cosmin Nistor & Cristian Țecu (Rumunsko) – Selfie

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

1. miesto – The 1st Prize

Martin Broen (USA) – Mayan Skull

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

Internetové hlasovanie – Public Vote Prize

Geoffrey Couderc (Francúzsko) – New Cave in Dordogne

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

Hlavná cena – Grand Prize

Martin Broen (USA) – Cave Diving

, SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

Oceneným gratulujeme!

Zároveň ďakujeme zúčastneným a s pozvaním prezrieť si katalóg výstavy gratulujeme aj autorom všetkých vybratých fotografií TOP100 a tešíme sa na Vašu účasť o dva roky, na súťaži Speleofotografia 2024!

Za organizačný výbor súťaže Speleofotografia 2022

Lukáš Vlček

One thought on “SPELEOFOTOGRAFIA 2022 – vyhodnotenie

  1. Škoda, že táto súťaž nemá aj kategóriu “ Krása jaskýň Slovenských „, možno by daná kategória prilákala nových záujemcov o Slovenské jaskyniarstvo a zároveň aj od prezentovala krásu našich neprístupných jaskýň. Veď usporiadatelia sú Slovenské inštitúcie, tak prečo nedať šancu fotografom okúsiť trochu zo Slovenského jaskynného prostredia, alebo ………. 😉

    Jano

Comments are closed.