, Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške

Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške

Autor : Jano


 

Človek vždy hľadá jednoduchšiu cestu ako si prácu uľahčiť a zefektívniť ( nie všetci sme ale taký ?), i keď v tomto prípade pre jedného potápača to bolo dosť náročné, ale výsledok z testu je veľké zadosťučinenie za všetku tu námahu a aj nejakú bolesť.

Občas polemizujeme so suchými jaskyniarmi čo je náročnejšie v našich jaskyniach pri práci, lebo na suchu a pod vodou sa ináč pracuje s našou hmotnosťou, hmotnosťou materiálu, ktorý musíme prepraviť, alebo odstrániť. Fyziku neobabreme, ale vo vode je to trochu ľahšie, len sme obmedzení zásobou dýchacej zmesi. Preto sme sa rozhodli zostrojiť zjednodušený AirLift ( podvodný vysávač, asi nič vhodnejšie sa nedá napísať ) en.wikipedia.org/wiki/Airlift_(dredging_device), ktorý by sme mohli použiť v niektorých jaskyniach s vodnou hladinou na premiestnenie, odstránenie materiálu a následne možnému postupu v daných priestoroch. Nejdem opisovať, koľko času, nápadov, návrhov ( dobrých aj hlavne zlých ) a ďalších veci sa realizovalo, pokým vzniklo toto tzv. udelátko, ktoré bolo treba odskúšať vo vode a či ešte vôbec bude aj fungovať ako má. Ja som zatiaľ s prvým testom veľmi spokojný, ale treba ešte pár veci vylepšiť a hlavne sa naučiť správne používať toto zariadenie, aby splnilo svoj účel a zámer. V čom zatiaľ vidím podstatné obmedzenie je hadica, ktorá sa ťažšie vyrovnáva pri práci, hlavne pri väčšej dĺžke, lebo pri predaji, preprave je stočená a tento tvar si zachováva aj pod vodou, ale správnou fixáciou a kotvením sa to bude dať eliminovať.

Výsledok si môžete pozrieť v krátkych videách, ktoré sú dokumentačné a realizované za sťažených podmienok ( bol som na to sám, mám iba dve ruky 🙁  a s niektorými vecami som si sťažil samotnú realizáciu, lebo nemám rád jednoduché veci ?! ), ale chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ma priamo a aj nepriamo podporujú v tejto činnosti a aktivite ?

 

Jano

, Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške , Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške , Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške , Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške , Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške

Email: Jano Blaho

2 thoughts on “Prvý test AirLiftu ( udelátka ) na Guláške

  1. Janko prepac, ze pod tvojim prispevkom, ale i tebe som komentoval prispevok a ziqden koment tu nevidim…

    Nepreslo mi na blogu par komentarov… nevypisalo mi ziadnu chybu ci upozornenie, ze komentar nebude zverejneny alebo caka na schvalenie…

    1. Niekto ma schvalovat komenty a neschvaluje
    2. Komenty sa nezobrazia, pretoze nie su povolene zahranicne ip adresy.
    Co je asi prava pricina…

    Teaz skusam cez mobilnu siet Orange. Ak koment presiel, tak treba povolit IP adresy, al to teda nie zamer.

Comments are closed.