, Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ?

Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ?

Autor : Jano


Po uvoľnení opatrení ohľadne Covid 19, sme sa rozhodli, že opäť podnikneme dvojdňovú akciu v Brestovskej jaskyni, lebo tu máme super zázemie a aj nesmierne veľkú podporu od ľudí, ktorí nám vždy s radosťou pomôžu v našich jaskynných aktivitách.

Gabo s Radkou natrénovali práce, ktoré sa majú uskutočniť v piatom nepreniknutom sifóne, aby sme zistili, overili funkčnosť nášho výmyslu, ktorý by nám uľahčil postup ďalej. Tým, že ja ešte stále nemôžem ísť do vody, tak sme s radosťou rozšírili náš potápačský tím o zdatného Nemeckého speleopotápača a jaskyniara „ Karsten Gessert“, ktorý mi na prvý pohľad ulahodil svojou filozofiou a prístupom k speleopotápaniu, lebo máme rovnaké postupy. Dúfam, že náš tím sa bude naďalej rozrastať, lebo na Slovensku treba ešte preskúmať, zdokumentovať veľa nezodpovedaného pod vodnou hladinou v mnohých jaskyniach.

V sobotu 26.03.2022 všetci traja speleopotápači od potápali až k piatemu sifónu, čo je časovo a fyzicky náročne bez podpory. Gabo s Radkou pracovali na dohodnutom pracovnom postupe, Karstenovi sme dali príležitosť oboznámiť sa s priestormi Brestovskej jaskyne za prvým a ďalšími sifónmi, aby mal lepšiu predstavu o tejto lokalite. Pri transporte materiálu von z jaskyne som rozmýšľal, aký plán stanovým pre potápačov na nedeľu, lebo Radka s Gabom sa dosť vyčerpali a Karsten potápal v mokrom neopréne ( voda mala cca 5°C ), tak na druhý deň treba dať ľahší, kratší ponor. Preto v nedeľu Radka a Gabo od potápajú Brestovskú vyvieračku ( Vyvieračka Števkovského potoka ), aby sa zdokonalili v speleopotápani za zhoršených podmienok !!! pripomínam, že táto lokalita je extrémne nebezpečná, tak KAMIKADZE POTÁPAČI nesnažte sa tu potápať, bez potrebných znalostí a informácií !!!, tretí potápač by tu mal absolútnu „0“ = žiadna viditeľnosť. Bolo potrebné niečo pripraviť pre Karstena, aby to bolo zaujímavé z jeho pohľadu a mohol to realizovať aj sám, tak som mu v sobotu večer dal ponuku od potápať koncové časti jaskyne po prúde vodného toku. Vysvetlil som mu všetky potrebné veci, lebo táto vec je len iba pre jedného prieskumného ( exploračného ) potápača, bez žiadnej podpory, ktorá by mu zamútila vodný tok a tým znížila viditeľnosť na postup doposiaľ nepreskúmaných priestoroch. Karsten to zvládol výborne a podarilo sa mu objaviť cca 50m nových priestorov, ktoré zaznamenal do pamäťového náčrtu. Trochu rozruchu narobil časový sklz ostatným zúčastneným na akcii, ale mne bolo jasné, že pri objavovaní, prieskume plynie čas úplne ináč a hlavne nejak pomaly ?

Tieto nové ( aj z minulého roka ) poznatky potrebujú jednotlivo podrobnejší popis, spracovanie, kde určite priložíme viac fotiek, videa, ktoré aspoň čiastočne priblížia naše úsilie a snahu priblížiť realitu priestorov jaskyne za sifónmi a dostať sa do nich aj suchou nohou.

 

Jano

, Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ? , Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ?

Email: Jano Blaho

2 thoughts on “Krátka správa z Brestovskej jaskyne o nových perspektívach ?

  1. Dopĺňam autorov fotografii: Karsten Gessert a Mirko Klaučo
    V tej rýchlosti som na to pozabudol, autorom sa touto cestou aj ospravedlňujem ?

Comments are closed.