, Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ?

Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ?

Autor : Jano


Strašne povzbudivé je keď sa zíde celý tím a môžeme prebrať, vyskúšať osobne niektoré metódy, výmysly v čiastočných reálnych podmienkach ( čo perfektne funguje na suchu, tak pod hladinou už vôbec nemusí ), ktoré sú potrebne na ďalšie postupy, objavy v zatopených jaskyniach, ale nie každému to zas dovolí aj jeho zdravotný stav ☹ To sa týka Igora, ktorý si na lyžovačke poranil rameno a mňa, ktorému zas už museli vylepšili zrak na oboch očiach, aby videl lepšiu budúcnosť v spelopotápani na Slovensku  ?

 

Podarilo sa nám v priebehu ôsmich dňoch stretnúť dvakrát na Guláške, kde sme mohli zrealizovať pod hladinou nácvik plnenia vriec štrkom, aby sme mohli v reálnom prostredí zmenšiť priestor pre prietok a tým zvýšiť rýchlosť v zúženom priestore na prietok, vyplavovaniu štrkových usadenín, kde potrebujeme zdokumentovať možný postup, prienik do nepreskúmaných časti jaskýň. Pri prvom nácviku, kde bol Gabo sám sme zvolili ľahšiu verziu, čiže 25L vrece, ktoré po naplnení nebolo dobre ovládateľné a naozaj sa s ním ťažko manipulovalo pod vodou. Pre efektivitu a aj lepšej stabilite sme zvolili aj 50L vrece, ktoré určite po správnom umiestnení odolá aj väčšiemu náporu vodnej masy, ktorá závisí od daných podmienok, zrážok, topiaceho snehu a iných hydrologických pomerov. Moravská časť na prvé stretnutie doniesla nový pracovný nástroj ( krásne rozvŕtaná hliníková lopatka na obilie a iné ), ktorú som zhodnotil ako trochu malú ( ja mám vždy veľké oči ), ale treba vyskúšať v reálnom prostredí s danými aktérmi, ktorí budú túto činnosť vykonávať. Po ponore zhodnotili, že naplnenie vriec im dlhšie trvalo, ale v pohode to zvládli. V diskusii sme pri ľahkom grilovaní rozoberali nove možnosti a prípadne aj väčšiu lopatku, čo sa aj podarilo uskutočniť na druhý krát, len nebola tak pekne rozvŕtaná, ale to pod vodou vôbec nevadí, lebo voda aj tak nemala kde vytiecť ? Plnenie vriec touto lopatkou bolo oveľa efektívnejšie a rýchlejšie, len realizátori sa sťažovali na väčšiu fyzickú záťaž pri plnení na čo som im vysvetlil, že nemusia lopatku naberať plnú, ale podľa možností a zváženia skutočných podmienok na daný výkon. Oba tréningy boli dosť v podchladenom počasí, kde nám aj občas svietilo slnko, ale voda mala 3°C až 4°C, čo v jaskyniach je málo kde, okrem jaskýň v Belianskych Tatrách. Ako ja vravím „ ťažko na tréningu, ľahko v reálnych podmienkach “, i keď mali krásnu viditeľnosť a svetlo, čo už v danej jaskyni asi nebude možné a reálne, ale to sa dozvieme dúfam už čoskoro.

 

Chcem sa poďakovať všetkým zúčastnením a aj nezúčastneným, ktorí nás či už priamo, nepriamo podporujú a pomáhajú pri našej činnosti, lebo bez nich by sme to mali omnoho ťažšie a náročnejšie, ale radi privítame aj ďalších nadšencov, ktorí asi váhajú sa pridať ku nám, stačí nás len osloviť, kontaktovať a radi vysvetlime všetko potrebné ?

 

Jano

PS: za fotografie z pod hladiny môžeme ďakovať dvornému fotografovi „ Mirko Klaučo “ a ďalším zúčastneným, video vytvoril, zostrihal „ Gabriel Guttmann “ a hlavne aj za občerstvenie z poza Moravy ?

, Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ? , Ďalšie prípravne tréningy pod hladinou na ostré akcie v našich jaskyniach ?

Email: Jano Blaho