, Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021

Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021

Autor : Jano


Jaskyniarska akcia v Belianskych Tatrách je pre každého zúčastneného veľká udalosť a myslím si, že aj náležitá pocta, kde sa musia plánované akcie, činy prispôsobiť všetkým aktuálnym podmienkam. Vždy sa zúčastnení postupne dopravia do zázemia, podľa svojich možností a aj podľa podmienok v cestnej premávke.

Prvá skupinka v počte troch jaskyniarov dorazila v stredu večer, aby na druhý deň mohla urobiť povrchový prieskum Nového vrchu, kde by mohli byť potencionálne nove zárty, poprípade vchody do nových jaskýň. Boli pozrieť aj Liečivu jaskyňu, ktorá mala ešte dostatočnú zimnú perinu ( sneh ).

Na týchto akciách sa už stalo pravidlom, že sa zúčastňujú aj speleopotápači, ktorí robia prieskumy v Mokrej a Suchej diere a my sme prichádzali vo štvrtok poobede a niektorí aj večer. Na tejto akcii sme mali v pláne v piatok vystrojiť Mokru dieru na transport materiálu cez vodopád lanovkou a zabezpečiť, vystrojiť suchu cestu pre suchých jaskyniarov. Tento deň je dôležitý aj pre ďalšieho speleopotápača, ktorý ma za úlohu prepojiť roztrhnutú linku v -15m až do -24m. V sobotu je v pláne dokončiť, uzavrieť prieskum Suchej diery. Speleopotápačska skupina v počte troch ľudí ( dá sa napísať za medzinárodnej účasti, dvaja sú z ČR ) dorazila na základňu v poobedňajších hodinách a pri prechádzke som vyhodnotil, že sú celkom dobré hydrologické podmienky na potápanie v Mokrej diere, podľa hladiny v potoku Javorinka, lebo na minulých akciách sme nemali vždy dobré podmienky. Na ceste od potoka sme stretli našich suchých jaskyniarov, kde sme sa zvítali a hneď padol návrh, že keď sú dobré podmienky na potápanie v Mokrej diere, že to treba využiť a aj v sobotu by som mohol ísť potápať do Mokrej diery a nie do Suchej diery. Ak sú opodstatnené argumenty, tak nemôžem presadzovať svoje osobné zámery, ale treba sa prispôsobiť väčšinovému záujmu a prieskumu, to je veľmi dôležité pre celý tím a preverí našu variabilitu v prieskumoch za daných podmienok. Už som si zvykol, že definitívny plán a počet zúčastnených na daných akciách v ten deň sa stanovuje na raňajkách a po nich, tak som si nezaťažoval hlavu tým, lebo aj potrebný materiál balíme ráno v daný deň. Vo štvrtok večer ešte dorazili ďalší traja jaskyniari a jeden speleopotápač. V piatok ráno mal prísť ešte podporný tím ľudí pre našu akciu zo Západných Tatier, počet sa dozvieme až prídu, ale dôležitý je dvorný fotograf, ktorý bude zatiaľ fotiť na suchu, lebo je problém s jeho podvodným puzdrom na fotoaparát, ale jeho čas určite príde ?

V piatok ráno sa stanovil plán pre všetkých zúčastnených, suchý jaskyniari v počte štyroch idú do jaskyni Sedláková diera a zbytok do Mokrej diery. Podporný tím čo dorazil v piatok ráno nás milo prekvapil v počte štyroch, čo na akciu v Mokrej diere predstavovalo desať ľudí. Nesmierne ma to potešilo, lebo som mal obavy ako sa rozdelím na dve osoby, ktoré budú realizovať zabezpečenie, cesty pre suchých jaskyniarov, vystrojenie lanovky a zároveň aj pripraviť speleopotápača na ponor vo vyvieračke. Týmto sa všetko vyriešilo a mohol som sa spoľahnúť na celý tím, ktorý sa nepriamo rozdelil na tri, jeden zabezpečoval vystrojenie, druhý fotografoval a tretí najdôležitejší bol speleopotápačsky, ale v konečnom dôsledku aj tak sme boli všetci dôležití a potrební pre úspešné zakončenie tejto akcii.

V sobotu ráno sme zas cez a po raňajkách dohodli, stanovili plán na tento deň pre suchých jaskyniarov, ktorí v počte troch išli zliezť kaňon z Nového vrchu a ostatní už bez podpory z predošlého dňa o počte sedem ľudí sme išli opäť do Mokrej diery. Popis z akcii Mokrá diera, ktorá prebehla v sobotu, bude samostatná, lebo je dosť obsiahla a dúfam, že ostatní zúčastnení postupne opíšu svoje pohľady na akcie, ktoré prebehli cez tieto dni.

Nedeľa je už klasická, pobaliť, naložiť všetok materiál, naplánovať ďalšie akcie, rozlúčiť sa a šťastne sa dopraviť, docestovať do svojich príbytkov.

 

Jano

Autori fotografií: M.Klaučo, R.Sedláková, M.Ševčík, J.Míšaný

Autori videí: J.Blaho, G.Guttmann

, Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021 , Prvá akcia v Belianskych Tatrách v 2021

Email: Jano Blaho