, Mokra diera prieskum od hladinou

Mokra diera prieskum od hladinou

Autor : Jano


Moja prva navsteva jaskyne Mokra diera bola pred 10 rokmi, ked som sa zucastnil na mojej prvej Slovenskej jaskyniarskej potapacskej akcii, ktoru mozte zhliadnut na YouTube vo video dokumente                „ Jaskyňa/Cave Mokrá diera “.

Nasledne som sa dotal do jaskyne az na jesen v roku 2018, kde sme spolu s Michalom nafotili priestory jaskyne, bolo to dost narocne fotenie a aj podmienky v jaskyni. Moj zamer bol, aby sme si aj presli podmienky na prieskum tejto jaskyne pod hladinou, lebo asi od roku 2010 tu nik neurobil prieskum              ( nenasiel som ziadne spravy, zapis o potapacskom prieskume ), i ked som mal informacie, ze sa chystali rozne potapcske prieskumy, ktore sa asi nezrealizovali.

Potapacsky prieskum Mokrej diery, ktory som spojil aj s prieskumom sifonov v Suchej diere som stanovil na August 2019, ale najskor bol spraveny prieskum Suchej diery, v ktorom som nasledny den pokracoval a na Mokru dieru neostal cas ( popis danej akcie najdete na tomto blogu ).

Po uvolneni opatreni, ktore vystali z pandemie, sme boli prvy vikend Junovy na suchom prieskume lokality Mokra diera a nasledne sa nam podarilo v okliestenej zostave urobit v Auguste potapacsky prieskum.

Prieskum spocival v oboznamenim sa s prostredim jaskyne pod hladinou a zistit moznosti v dalsom pripadnom postupe v nej. Vsetko prebehlo bez problemov, kde som dosiahol koniec vodiacej linky v cca -12m ( vodiacia speleo snura ), na ktorej bola pri koncovej odbocke vytiahnuta este jedna tensia snura, ktora viedla do skalneho zavalu. Na konci vodiacej linky som sa rozhliadol, nadplaval ponad horninu do hlbky -10m, aby som zistil ako to tam vyzera a ci to ma perspektivu pokracovat. Moje zistenie bolo velmi pozitivne a priechodne, po zisteni tlaku v postupovej flasi som vyhodnotil, ze na prvoponor v tejto jaskyni je to velky uspech a treba zahajit navrat. Cesta spat bola bezproblemova a vo velmi dobrej viditelnosti, co v nasich jaskyniach nie je bezne.

vystroj + material:
2Ks 8L flias na 300Bar EAN 32%, 1Ks 9L flasa na 270Bar EAN 32%
SM = SideMount = postroj na bocne flase
Suchy potapacsky oblek Tuffy Cordura s gumenymi gumakmi a 7mm integrovanou kuklou
Podoblecenie: termotricko, termoponozky, termoslipy Craft, Ribano Moira Trio, podoblek Typhoon 200, ponozky Weezle
7mm trojprste neopren rukavice Fourth Element
220m navijak s linkou, ktory bol vyviazany, zbaleny v hlbke 25,6m
video svetlo GRALmarine
2Ks video GoPro HERO4 BLACK, pre dva pohlady
teplota vody: jeden PC 8°C a druhy PC 6°C
hlbka -31m rozdiel medzi PC len 10cm

Jaskyna ma perspektivne pokracovanie, treba preverit odbocku do skalneho zavalu a pokracovanie na konci linky. K dalsiemu prieskumu treba 4Ks potapacskych flias pre jedneho potapaca, co nie je narocne, len treba naplanovat vhodny termin a mat prieznive podmienky. Aj keby nahodou neboli, tak sa da riesit Sucha diera, ktora este ukryva svoje tajomstva.

Velke podakovanie zucastnenim na danej akci: Peter M., Miroslav K., Jano T., Miroslav K., Gabriel G.

Videodokument ma 14 min., ale stoji za to si ho pozriet

Pripadne otazky podrobnosti rad zodpoviem, ked budem moct a vediet

Jano

, Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou , Mokra diera prieskum od hladinou

Email: Jano Blaho