, Objav podzemného jazera v Liskovskej jaskyni

Objav podzemného jazera v Liskovskej jaskyni

(Oblastná speleologická skupina Ružomberok)

Pre tých čo nechodia na socialistické siete dávam do pozornosti článok o objave podzemného jazera v úplne suchej Liskovskej jaskyni. Statistiky ktorými vieme dnes pomerne presne merať čítanosť prezrádzajú, že článok si len na Liptove za jediný týždeň prečítalo 20 244 ludí. Dosiahol 909 interakcií a stovky lajkov.

Prečítajte si aj vy o objavoch a úspešnej prieskumnej činnosti Oblastnej skupiny Ružomberok:

Členovia Oblastnej speleologickej skupiny Ružomberok mapujú a skúmajú jaskyňu už neuveriteľných 80 rokov počas troch generácií. Prvá generácia v tridsiatych rokoch objavila horné partie jaskyne, a druhá generácia v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch podrobne zmapovala všetky známe priestory. Posledná generácia tu pôsobí niekedy od roku 1997. Položila základ ku všetkým novodobým objavom. Preto je potrebné sumárne zhodnotiť možnosti ďalšieho postupu nadväzujúc na ďalšie výskumy, ktoré neustále prebiehajú….

Začiatkom januára sme sa pustili do veľkej výzvy, na ktorú dovtedy nikto ani nepomyslel a neveril, že by bola vôbec reálna. Prekopanie Severného závalu Liskovskej jaskyne. Na úvod treba spomenúť, že sa nachádzame v úplne suchej jaskyni bez jediného vodného jazera a aktívneho toku. Jedná sa tu teda o vážnu udalosť…

Klikni na link do článku >

www.speleork.sk/sk/speleologia/clanky/251-objav-podzemneho-jazera-v-liskovskej-jaskyni