, EXPEDÍCIE 2019- Klub slovenských turistov Občianske združenie KARPATY

EXPEDÍCIE 2019- Klub slovenských turistov Občianske združenie KARPATY

Pozvánka

Klub slovenských turistov a OZ Karpaty pozývajú na 33. ročník medzinárodného stretnutia expedičných turistov a netradičných cestovateľov EXPEDÍCIE 2019, na ktorom bude desať prednášateľov na širokom plátne prezentovať vydarené podujatia z nenarušených alebo málo narušených oblastí, ktorým sa spravidla vyhýbajú masmédiá a cestovný ruch.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 13. apríla 2019 na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave od 10:00 do 19:00.

V nedeľu 14. apríla plánujeme túru po záhoráckych pieskoch (bližšie info v sobotu počas premietania)

Vďaka za pochopenie

Svetozár Krno, predseda Komisie pre expedičnú turistiku pri sekcii PT Klubu slovenských turistov, karpaty84@gmail.com

www.expedicie.estranky.sk

Pozvánka a bližšie inštrukcie – 2019

Pozvánka 2019

OZ Karpaty a Klub slovenských turistov pozývajú na 33. ročník medzinárodného stretnutia expedičných turistov a netradičných cestovateľov EXPEDÍCIE 2019, na ktorom bude desať prednášateľov na širokom plátne prezentovať vydarené podujatia z nenarušených alebo málo narušených oblastí, ktorým sa spravidla vyhýbajú masmédiá a cestovný ruch.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 13. apríla 2019 na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave od 10:00 do 19:00.

Svetozár Krno, predseda Komisie pre expedičnú turistiku pri sekcii PT Klubu slovenských turistov, karpaty84@gmail.com

www.expedicie.estranky.sk

www.expedicie.estranky

Podrobnejšie inštrukcie

Klub slovenských turistov

Občianske združenie KARPATY

pozývajú

na 33. ročník

medzinárodného stretnutia expedičných turistov a netradičných cestovateľov

EXPEDÍCIE 2019

Vážení priatelia,

Zima sa pomaly končí a priaznivci tajomných diaľav a krásnej prírody už premýšľajú o lete. Jedni majú smelé plány, iba doťahujú detaily a upresňujú zostavu. Druhí, zaťažení prácou alebo školou, si nenašli čas, aby popremýšľali, rozhodli sa a pustili sa do príprav ľahšej výpravy alebo náročnejšej expedície. Tretích tiež lákajú neznáme a málo známe miesta, ale majú obavy pred prvými krokmi. Potrebujú prvého hýbateľa a spoľahlivý kolektív, aby si rázne povedali, že teraz začnem. Štvrtí sa venujú odlišným záľubám, ale ako viacrozmerné bytosti zaujímajú sa aj o to, čo robia iní nadšenci – expediční turisti, horolezci, jaskyniari, cykloturisti, vodáci a ďalší netradiční cestovatelia.

Desiatka ľudí na širokom plátne bude prezentovať vydarené podujatia z nenarušených alebo málo narušených oblastí, ktorým sa spravidla vyhýbajú masmédiá a cestovný ruch.

Medzi prvými predbežnými ponukami prišli: Ľad a pralesy Ekvádoru (Chimborazo, 6310/6271 m), slovinské Alpy a Ostrovné sopky okolo Afriky. Čakáme na ďalšie tipy a potom po 20. marci urobíme výber. Vzhľadom na osobitosť festivalu podujatia uskutočnené pomocou komerčných organizácií, prezentujeme iba výnimočne (!!!), napr. keď ide o oblasť, kam sa nedá inak vstúpiť. Jednoznačnú prednosť majú samostatne pripravené a samostatne zrealizované výpravy aj keď smerovali do tzv. menej atraktívnych miest sveta. Nezabudnite ani na málo známe miesta na Slovensku a v Čechách.

Podujatie nemá komerčný charakter. Vstup je voľný. Pozývame expedičných turistov, horolezcov, vodákov, cykloturistov, jaskyniarov a všetkých netradičných cestovateľov na 33. stretnutie, na najstaršie podujatie svojho druhu v Slovensku i v Čechách, ktorého cieľom je výmena informácií, skúseností uskutočnených turistických expedícií, prezentácia nav*****vených oblastí, inšpirácie k novým plánom a tvorba nových cestovateľských partií.

Podujatie sa uskutoční sobotu 13. apríla 2019 na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave od 10:00 do 19:00.

Ak aj Vy máte záujem podeliť sa s účastníkmi o vlastné skúsenosti, obratom pošlite prihlášku alebo sa kontaktujte na uvedenej adrese. Súčasťou podujatia bude aj burza cestovateľskej literatúry a máp. Viac informácii (najmä o programe) budeme zverejňovať na www.expedicie.estranky.sk

nedeľu 14. apríla plánujeme túru po záhoráckych pieskoch (bližšie info v sobotu počas premietania)

Privítame, ak pozvánku pre divákov a prihlášku prednášateľa rozpošlete ďalej.

S pozdravom

Svetozár Krno, predseda Komisie pre expedičnú turistiku pri sekcii PT Klubu slovenských turistov a predseda OZ Karpaty, karpaty84@gmail.com, Ladislav Harmatha a predseda turistického oddielu FEI STU v Bratislave.

Záujemci o prednášanie alebo inú aktivitu pošlite ponuku na adresu Svetozár Krno karpaty84@gmail.com. Rozsah ponúknutých prednášok plánujte iba na 25 minút (myslite na ďalších prednášajúci), čo zodpovedá asi 75 záberom CD alebo diapozitívov kinofilmu. Obzvlášť zaujímavé témy dostanú širší priestor, vrátane diskusie.

PRIHLÁŠKA PREDNÁŠATEĽA

na 33. ročník stretnutia expedičných turistov – EXPEDÍCIE 2019, ktoré sa uskutoční na FEI STU v areáli Mlynskej doliny v Bratislave v sobotu 13.4.2019

Predpokladáme, že odznie desať prednášok. Použitá technika: CD, USB, DVD, vo výnimočnom prípade diapozitívy formátu kinofilmu.

Pri ponuke prednášky pozrite sa na prehľad odznených prednášok počas predchádzajúcich ročníkov. Do zaujímavých oblastí sa vraciame, ale prednosť majú tie, o ktorých prednáška ešte neodznela.

Prihláška do programu

Meno:………………………………………..adresa:…………………………………………………………….

tel.:……………………………………………..mail:……………………………………………………………….

Názov prednášky (bližšie spresnenie lokality, typu podujatia).

Požadujem mimoriadne viac ako 25 minút z dôvodu……..

Ako náhradný variant ponúkam do programu prednášky

 č. 2……………………………………………………………………..

č. 3…………………………………………………………………….

Bližšie špecifikujte požiadavky na premietaciu techniku!!!.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Preplatenie cestovného je

a)       nevyhnutnou podmienkou mojej prednášky

b)       prijal by som, ale nie je nevyhnutnou podmienkou

c)       nežiadam preplatenie cestovného.

Navrhujem doplniť program:………………………………………………………………………….

Ak Vás vyberieme do programu, privítame, ak pošle päť fotiek a napíšete stručný abstrakt, t. j. asi 3–7 viet o prednáške.

napr.:

Libor Hnyk: Led a pralesy Ekvádoru

Během naší výpravy se nám podařilo vystoupit na nejvyšší horu Ekvádoru Chimborazo (6310/6271 m). Vrchol této zaledněné sopky je magickým místem – je to nejvzdálenější bod na zemském povrchu od jejího středu. Výstup nám dal docela zabrat, přece jenom v šedesáti neleze člověk na šestitisícovku každý den. Celá naše cesta byla mimořádně pestrá, pod ledovým Chimborazem jsme procházeli vysokohorskou pouští, naopak do kráteru sopky El Altar jsme se prodírali pralesem bezedným bahnem. Jiné sopce – slavné Cotopaxi jsme se pouze poklonili během nádherného večera ve chvílích , kdy její vrchol bičoval sice velmi fotogenický, ale pro výstup naprosto nevhodný uragán. V blízkosti lázeňského města Baňos jsme se prošli po pašerácké stezce (Sendero de los Contrabandistas) horským pralesem v kaňonu Rio Pastaza. Svezli jsme se i v tarabitě – v jakési kleci na laně, v které jedete napříč kaňonem v závratné výšce až několik desítek metrů nad hladinou řeky a můžete pozorovat překrásné vodopády. Toulali jsme se i na ekvádorsko kolumbijském pomezí v horách, kde rostou obří květiny Frailejones gigantes. Odtud jsme scházeli po zarostlé stezce do  nádherného nedotčeného pralesa. Stezka svými liánami a popínavými bambusy dokonale prověřila naší psychickou a fyzickou odolnost. Východištěm pro naše cesty bylo hlavní město Quito – jedno z nejhezčích měst v latinské Americe. Vedle krásné polohy v horách je přitažlivé i mnoha velmi působivými kostely a přijemným starým městem.

Svetozár Krno: Annapurna a Dhaulágirí v monzúnovom šate (Nepál, 2013)

Prednáška zachytáva podujatie na konci monzúnového obdobia, keď sa tradiční komerční trekári vyhýbajú väčšine nepálskych hôr ako čert svätenej vody. Pod osirelými osemtisíc metrov vysokými štítmi (Annapurny, Manaslu a Dhaulágirí) panoval pokoj. Nikoho nerušil spriemyselnený cestovný ruch. Návštevník síce občas zmokol, nevidel každé ráno čistú oblohu, ale mal viac času vnímať okolitú prírodu a život v horských osadách, ktoré čakali na začiatok turistickej sezóny i v tých od tradičných trás vzdialených dedinách, ktorých obyvatelia stáročia žijú šťastne a sebestačne aj bez pomoci pohodlných dovolenkárov. Prednášateľ hľadá spoločné a odlišné rysy himalájskej duše prírody a ľudí v severnej Indii, Sečuáne a Nepále.

Doprava:

(preverte si aktuálnosť informácií)

1. Hlavná stanica: bus č. 32 – ZOO (12 minút) alebo až Botanická záhrada (13 minút) – chodí 2-3 x za hodinu

2. Hlavná stanica: bus č, 93, – Zochova ul., prestúpiť na

2a) bus č. 39 – ZOO, chodí  x za hodinu

2b) električka č. 5, 9 – zo zast. Kapucínska na zastávku Botanická záhrada, potom cez pešo do kopca vedľa areálov PF a FMFI UK

3. Autobusová stanica Nivy – bus č. 70 Nový most (býv. SNP) (6 minút), prestúpiť na elekt. č. 4, 5, 6, 9 na zastávku Botanická záhrada, potom cez pešo do kopca vedľa areálov PF a FMFI UK

Lístok na MHD stojí: a) 15 minút 0,70 Euro, 30 minút – 0,90 Euro, 60 minút – 1,20 Euro.

V sobotu je otvorený iba vchod do hlavnej budovy FEI STU (z juhu). Pri ceste od Botanickej záhrady treba obísť budovu PF UK.